Vintage mode

Hur gammal måste en klänning vara för att räknas som vintage mode? Vad är en vintagefrisyr? Och hur har vintagetrenden vuxit fram i Sverige? Det finns mycket att lära sig om vintage mode, vissa frågor har tvärsäkra svar medan andra är mer upp till var och en. Solklart är dock att vintage är mycket mer än en trend, det har blivit en självklarhet i varje modeintresserad människas garderob. Oavsett plånbok shoppas det second hand, miljötänket är på topp och fascinationen för historia hjälper även den till att hålla liv i vintagemodet. Här kan du läsa mer om vad vintage är, dess förebilder och dess framtid!

Vintage mode från topp till tå

Hur gammalt måste något vara för att räknas som vintage? Det finns ingen officiell definition, men en populär tolkning är att plagget ska vara minst 30 år gammalt. Vissa anser dock att endast plagg som är 70-tal eller äldre är vintage. Vintage mode inkluderar mer än bara kläder, även smycken, väskor och frisyrer är viktiga inslag. Smycken kan visserligen ha ett högt värde oavsett ålder eller design, tack vare ädla metaller och stenar. Gällande väskor är det snarare skick, märke och design som avgör värde.

För den som vill anamma vintage mode från topp till tå är självklart frisyren en väldigt viktig del. 2014 gav vintageälskarna Sarah Wing och Emma Sundh ut boken ”Vintagefrisyrer: smarta tips för stilsäkra frisyrer”. Där kan man lära sig att bemästra svunna tiders frisyrer, bland annat hövolm och Marilyn Monroes spänstiga lockar. Papiljotter och läggningsvätska har fått ett rejält uppsving de senaste åren, tack vare att människors fascination för gamla tiders hårfixande vuxit sig större. De allra flesta frisyrer går lätt att få till på hemmaplan, bara man har en burk hårnålar och en hjälpsam kompis.

Förebilder och kedjor inom vintage

intage mode är ofta färgglatt

Det finns många förebilder inom vintage mode och en av dessa är Elsa Billgren, dotter till konstnärerna Ernst och Helene Billgren. Elsa inledde sin karriär som programledare på ZTV och har medverkat i en rad produktioner efter det, däribland Melodifestivalen. Med sitt röda hår och sin vintagestil har hon blivit lätt att känna igen. Hon har sedan flera år en blogg på Elle som kretsar kring hennes liv, stil och jobb. Hon har skrivit boken Elsa Billgrens vintage, där hon tipsar om hur man hittar och vårdar vintagefynd. Hon driver även ett företag där hon hyr ut vintageklänningar.

Under ett antal år jobbade Elsa Billgren som pressansvarig på butikskedjan Beyond Retro, som både säljer äkta vintage och nyproducerade kopior. Kedjan har snabbt etablerat sig i Sverige som den mest framstående inom vintage mode. Dock har de inte mycket konkurrens på den fronten, då de flesta andra kedjor i vintagebranschen får alla sina kläder genom donationer i Sverige. Beyond Retro däremot handplockar sina plagg i USA, vilket gör att de kan få ett helt annat utbud. De har butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Brighton och London.

Transformation för vintage

Vintage mode har genomgått en transformation de senaste 20 åren. Från att vara någonting annorlunda och exotiskt till att vara någonting som så väl modeexperter som vanliga konsumenter har koll på. Vintage mode har även gått från att vara en egen stil, till att vara någonting som vem som helst kan krydda sin garderob med. Man behöver inte ha den tidstypiska hövolmen för att kunna använda en färgsprakande 60-talsklänning. De allra flesta blandar gammalt med nytt och därför är vintage inte längre en nisch, utan en självklar del av varje garderob. Eftersom miljötänket blir större och större lägger det en bra grund för vintagebranschen även framåt.