Trädgårdstips

Vill du med enkla medel skapa en mysig trädgård? Du behöver inte ha gröna fingrar för att fixa en inbjudande trädgård. Med några enkla trädgårdstips kan de flesta ha en liten kryddträdgård eller få äta egna solmogna tomater i sommar. Om du har en balkong kan du också dra nytta av de trädgårdstips som kommer att presenteras i artikeln. Det är enkla tips som passar alla som vill odla litegrann för att det är kul och för dig som vill skapa en mysiga atmosfär för sköna, lata stunder vare sig det är på balkongen eller i en hörna i trädgården.

Trädgårdstips om tomater och chilifrukter

Trädgårdstips - plantera växter som lockar fjärilar

Tycker du det låter gott med egna solmogna tomater? I mars kan du så frön inomhus. Så fröna i små krukor och när de har har grott vill de stå i ett soligt fönster. När rötterna har vuxit till sig är det dags att plantera dem i större krukor. Många som ger trädgårdstips säger att så snart nattemperaturen ute är minst åtta grader kan du plantera dem utomhus. Detta är en fördel för dig med balkong för du kan lyfta ut krukorna och ställa dem i en solig hörna. Finns det risk för frost tar du helt enkelt in krukorna igen. Tomater vill ha värme, vatten, näring, sol och vindstilla.

Att odla chili är både lätt och roligt! Så fröna inomhus i februari. När det har kommit upp bladpar planterar du dem i separata krukor och ställer i soligt fönster. I början av juni eller senare i norra Sverige kan du ställa ut krukorna på en solig och vindstilla plats. Plantorna vill ha näring så du kan gödselvattna en gång i veckan. Ett säkert trädgårdstips är att du ska skörda alla frukter, både omogna och mogna, för det stimulerar plantan till att bilda nya frukter. Det finns många olika spännande chilifrukter att välja mellan. Varför inte dela påsar med vännerna så kan ni ha några av varje sort?

Skapa mysiga rum och hörn i trädgården

Att dela in trädgården gör att den blir mer lättarbetad och du kommer säkert att utnyttja den mer också. Visst ser det flådigt ut med en stor perfekt gräsmatta och duktiga odlare har förstås stora grönsaksland. De flesta av oss har dock inte tid att hålla både land och gräsmatta perfekt. Därför ska du få några trädgårdstips som gör din trädgård till en härlig oas som gjord för lata dagar istället. Börja med att välja en hörna som är vindstilla, den kan du utnyttja även kyliga dagar så länge solen ligger på. Några enkla trädgårdsmöbler, en mobil eldstad och krukor med vackra växter räcker gott och väl för en myshörna.

Ett intressant trädgårdstips är att göra husväggen vid din myshörna till ett kryddväxtgalleri. Du kan skruva upp korgar på väggen och däri planterar du kryddväxter som är härliga att använda i matlagningen, men också ger en härlig doft i din myshörna. De flesta kryddväxter vill stå soligt och varmt och därför är det perfekt att utnyttja det vindstilla hörnets varma husväggar till dessa. Ett trädgårdstips är att välja de kryddväxter som är mest lättodlade men också som ofta används i matlagning. Välj exempelvis basilika, citronmeliss, dragon, persilja och oregano. Dessa har också en fördel att de drar till sig fjärilar. Snart kan du sitta i din myshörna med en bra bok, en kopp kaffe och njuta av solen medan fjärilarna fladdrar omkring dig och det ligger en mild, härlig doft av kryddor i luften.

Använd naturmaterial i trädgården

Ett trädgårdstips för dig som inte vill lägga en massa pengar på trädgården är att utnyttja naturmaterial för att dekorera utomhus eller på balkongen. Stubbar kan användas till enkla pallar, stora stenar bli bli till vackra stilleben. Ett annat trädgårdstips som tyvärr tar några år att bygga upp är att skapa en naturnära trädgård. För dig som har köpt ett gammalt hus kanske allt detta redan finns på plats. Det handlar om att plantera träd, buskar och växter som är fleråriga och låta trädgården bli vild och skogsliknande. Tänk dig en spännande trädgård där du tar dig fram på upptrampade stigar, där du upptäcker nya växter som lyckats rota sig när du inte har kört ner alla med gräsklipparen.