Recept

Recept kan betyda mycket eller inget alls för både hemmakocken och den som lagar mat i professionella sammanhang. Vissa använder dem för inspiration utan att någonsin laga den rätt receptet beskriver, andra följer dem till punkt och pricka. Med recept kan man säkra att resultatet blir detsamma varje gång men de går också att variera i oändlighet och bara ens egen kreativitet sätter gränser för vad som är möjligt i köket. Idag kan man enkelt hitta beskrivningar, tips och råd för många maträtter på nätet, allt från kanelbullar till friterad kyckling, tapas och grönkålschips men ibland finns det inget som går upp mot de nedärvda recepten.

Recept i olika former

Att följa recept är inte något som passar alla. För den experimenterande kocken kan det kännas stelt och konstlat att följa någon annans anvisningar men det kan också vara en bra grund för den som vill prova tillaga något nytt. Detta gäller både enkla och svåra rätter. På internet är recepten ofta såväl recenserade som betygsatta och på så sätt vet man att rätten tillagats av andra och att resultatet blev bra. I kommentarsfältet kan man också få tips från andra användare på ändringar de gjort för att anpassa recepten. Har man möjlighet att söka på internet på andra språk kan man ofta hitta ett ännu större utbud av rätter.

Recept fungerar som både vägledning och inspiration

I kokböcker är recepten också beprövade och ett par receptböcker kan vara väl värda en investering. Dels får man recept av hög kvalitet men också ofta intressanta anekdoter om receptens ursprung. Många böcker är dessutom tillverkade med vackra omslag och fungerar som komplement i inredningen i vilket kök som helst. Kokböcker finns i ett stort urval och tillhandahåller tillagningsmetoder från världens alla olika kök. Det sägs att det i Sverige idag publiceras en ny kokbok varje dag. Två av de vanligaste kokböckerna i svenska hem är Vår kokbok som ständigt uppdateras och har publicerats i 29 olika upplagor samt, för den sötsugne, Sju sorters kakor som först gavs ut 1945.

Ursprung och historia

Recept är för många ett praktiskt sätt att garantera kvalitet eftersom resultatet är förutsägbart så länge ingredienser och tekniker följs enligt de anvisningar som ges. Recepten finns dock i överflöd och det kan vara svårt att hitta ett som perfekt passar det du tycker om. Vill man laga mat med autentiska smaker kan det vara fördelaktigt att hitta någon som är villig att dela med sig av just sina kökshemligheter. Det bästa receptet på paneng gai kommer du antagligen få av någon som har en bakgrund i det thailändska köket medan du kanske får leta i gamla kokböcker för det bästa köttbullsreceptet eller en riktigt god potatis- och löksoppa.

Köttbullar är något som i många länder anses typiskt svenskt men ursprunget är omdebatterat. En del hävdar att de kommer från Turkiet men det finns också bevis på att de serverades vid brittiska hovet under 1400-talet och även i Irak. Korvstroganoff är en annan rätt som räknas till svensk husmanskost men har sitt faktiska ursprung i Ryssland även om den där tillreddes med biff. Säkert är att resenärer alltid inspirerats av andra kulturers matlagning och tagit med sig recept hem.

Recept berikar kulturen

I Sverige fortsätter vi att inspireras av andra matkulturer och dess recept, vi experimenterar som aldrig förr och köket har blivit en central plats för umgänge. Samtidigt tar emigrerande svenskar med sig Sveriges matkultur till andra delar av världen i form av gräddtårta, inlagd sill, knäckebröd och varma frukt- och bärsoppor. Att laga mat från andra kulturer eller följa recept från svunna tider håller måltider och menyer spännande och varierade. Förr var isterband och falukorv att räkna till svensk husmanskost, idag ses tacos och pulled pork som detsamma. I andra aspekter har matkulturen dock inte ändrats mycket, grytor är till exempel lika populära idag som de var när de första recepten nedtecknades i Babylonien för fyra tusen år sedan.