Gatufoto

Gatufoto vad är det? Gatufotografi är konsten att fånga ett ögonblick av livet, människorna, kulturen, rörelsen och miljön runt omkring dig. Det är en populär fotografikonst som lockar många fotografer – proffs och amatörer likaså. En aspekt som diskuteras mycket på nätet för att definiera gatufoto är att det måste vara ”candid” som det heter på engelska och det kan man översätta med att det måste vara spontant eller inte tillgjort. Alltså man skall inte förbereda en scen för att sen ta ett foto, det som fotograferas ska hända även om man inte stod där med kameran. Det är dock ingen regel utan det är upp till var och en.

Gatufoto med eller utan människor?

Måste ett gatufoto innehålla människor i bilden? Även detta är en åsikt som skiljer sig åt bland olika fotografer. De flesta hävdar till exempel att om man fotar byggnader och/eller miljön i städer utan människor i bilden. Att det då istället skulle kallas ”architecture photography” eller ”nature photography” alltså arkitektur- och naturfotografi. Andra menar att det är gatufotografi då det ofta är just från gatan man fotograferar, för att fånga miljö eller byggnader runtomkring sig eller för att fånga själen av en stad, med eller utan människorna som en del av den. Hursomhelst är det upp till fotografen eller den som tolkar bilderna att avgöra hur den ska kategoriseras.

I de flesta fallen innehåller gatufoto människor. Detta är människor som fotografen aldrig tidigare träffat eller pratat med. Vid gatufotografi försöker man ofta fånga olika människor och deras beteenden i offentliga miljöer, det kan också vara händelser som utspelar sig, som till exempel ett protesttåg, en gatumusiker som har en föreställning, eller vad som än händer i stadsmiljön. Det kan ibland liknas med en dokumentärfotografs jobb, speciellt när det handlar om saker som kan klassas som nyheter, eller om fokus ligger på att skildra en viss grupp människors vardag, livssituation eller kultur. Nedan kommer lite tips för dig som vill börja med gatufotografi.

Nybörjare på gatufoto? Här följer några tips.

Gatufoto fångar livet i ett ögonblick

Gatufoto kan vara roligt, socialt, vacker och spännande. Har du aldrig gjort det förr så kan det dock kännas obehagligt att fotografera människor som du inte känner. Ett bra tips för dig som precis börjat är att ta med din kamera och ett objektiv, gå på en promenad i en stad du känner till, och utan att stressa börja med att fotografera olika områden som du gillar. Istället för att fotografera enskilda människor, försök att fånga till exempel rörelsen av många människor som rör sig över ett torg, skyndar sig till tunnelbanan eller beskådar något intressant som en gatumusiker. Detta gör att du kan fotografera människor men ändå vara anonym.

Tips på tekniska inställningar som är användbara för gatufoto. Inställningarna på kameran kan variera efter behov, ibland vill man fånga rörelse och då kan det vara intressant med suddiga foton där man ser hur människorna rör sig tydligt i bilden. Men om du precis börjar är det enklare och viktigare att du tar skarpa och tydliga bilder. För att få denna effekten så använd gärna en slutartid på i alla fall 1/250 sekund i dagsljus för att frysa människor i rörelse.

Gatufotografi passar både nybörjare och proffs

Gatufoto kan utföras och tolkas på olika sätt av olika människor, men i det stora hela handlar det om att fånga liv och rörelse i stadsmiljö. Bilderna innehåller oftast människor men det är din egen tolkning som räknas och det går visst att fånga själen av en stad utan människor närvarande. Ett tomt torg kan även det förmedla en stark känsla av kanske tomhet till exempel. För nybörjare kan det vara ett svårt steg att ta när man vill börja fotografera människor i deras vardag, det tar ett tag att bli bekväm men när man väl gjort det några gånger blir det ofta mycket roligt och spännande att ta gatufoto.